Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates


Цветовете дефинират нашия свят. Около 80% от света човек възприема през очите си. Това важи с особена сила за света на Интернет, където прекарваме все по-голяма част от времето си. Затова начинът на въздействие на цветовете е определящ в цялостния процес на проектиране на уебсайтове.

В дигиталния свят цветът е най-важният елемент. Ефективно използвания цвят е средство за комуникация, което свързва всички визуални елементи на една страница. Със своята способност да насочва вниманието и да убеждава, цветът може подсъзнателно да въздейства, ангажирайки потребителя със сайта, провокирайки го да прояви интерес и решение за покупка (AIDA).

Баланс на цветовете

Балансът между бялото и цветовото пространство е от критично значение. Там, където се използва цвят за подчертаване на важни функции, бялото пространство създава контраст и почивка за очите. Ако цветовете и контраста не се използват в правилно съотношение, а цветовите комбинации не са естетически приятни, цялостната визия може да развали общото впечатление и да породи объркване. Когато окото не знае къде да търси, цветът може да подейства като спирачка.

Цветове и психология

Всеки цвят има свое собствено значение и съответно въздействие върху човека. Използването на подходящ цвят или цветова комбинация ще предизвика реакцията, която се цели. Това е особено важно в цифровото пространство, където липсата на физическа среда за стимулиране на чувството си за мирис, вкус или докосване, визуалните знаци играят извънредно важна роля.

Например тюркоазените нюанси са тясно свързани с водата и тропиците. Те са чудесни за използване в туристически уеб сайт, фокусиран върху ваканционни дестинации, свързани с плуване или в сайтове, предлагащи продукти за свободното време. В същото време тези същите тюркоазени нюанси няма да имат толкова мощно въздействащи в цифровото пространство, ако се използват за реклама на шоколад или кафе. Тук правилните нюанси ще бъдат в кафявата гама, за да извикат усещане за природен продукт, топлина и спокойствие.