Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates

На 12 юни 2019 г. от 13:30 часа в сградата на АМТИИ на ул. "4-ти януари" № 4 (до Балабановата къща в Стария град) ще се състои третата творческа работилница "Копривени истории". Проектът е на Фондация "Стойна Кръстанова" "ТЕКСТИЛ И ГРАД".

Тя е насочена към споделянето на знание, въплътено в слово и текст, "втъкани с коприва". Целта е да се представят приказки и истории, в които копривата е важен фактор в сюжета, да се предаде фолклорно знание за свойствата на копривата и традиционните умения за употребата й. Като се опират на някои приказни образци ще се създава творческа ситуация на разказване, в която всеки участник може да се включи и да допринесе за изграждането на общата история.

Основният метод, на който се опира творческата работилница, е разказването на истории (Storytelling). Това е културна дейност, позната във всички общества, която се използва за удържане на паметта и предаване на културни правила и ценности. Тя предава културното знание и създава важни социални умения – споделяне, взаимопомощ, творчество.

Преживяването ще се допълни с пиене на чай от коприва и споделяне на истории, рецепти, приказки, свързани с копривата. Успешните експерименти ще се включат във финалното събитие по проекта ТекстФест 2019 Копривени творения (12-14.07.2019), а създадените творчески проекти ще станат част от планираната изложба в рамките на фестивала.